Tagliatelle, dlouhé ploché těstoviny, zřejmě všichni známe. Slyšeli jste ale pověst, která se k jejich vzniku váže? Údajně je jako první vytvořil dvorní kuchař, který se nechal inspirovat slavnostním účesem Lukrécie d`Este na své svatbě s Aniballem II. Tento příběh je ale opravdu jen pověstí. Tradičně se vyrábí v italských oblastech Emilia-Romagna a Marche a jsou ideální volbou ke krémovým omáčkám.
A v dnešním receptu si právě jedny krémové tagliatelle také připravíme!
- 100 g bazalkové tofu
- 70 g špaldové tagliatelle
- Cibule
- Mrkev
- Hrášek
- Řapíkatý celer
- Česnek
- Sušená bazalka, římský kmín, sůl, pepř
- 1 lžíce olivového leje
- 1 lžíce olivového humusu
- Arašídy
Na pánvi si rozehřejeme kapku olivového oleje a necháme na něj zesklovatět na použky nakrájenou cibulku. Poté k ní přidáme mrkev, stroužek česneku, necháme 2 minuty restovat společně, a nakonec přidáme i hrášek, řapíkatý celer a bazalkové tofu. Směs okořeníme solí, pepřem, římským kmínem a sušenou bazalkou.
Mezitím si uvaříme oblíbené tagliatelle, které poté přidáme na pánev k zeleninové směsi. Nakonec k těstovinám přimícháme humus s olivami, který přispěje ke krémovější konzistenci.
Dobrou chut'! :)