Miso pasta je tradiční japonský výrobek, který vzniká kombinací sójových bobů se solí a fermentačním činidlem, avšak často se k ní přidává i obilovina jako rýže nebo ječmen. Díky procesu fermentace miso pasta získá probiotika, která jsou velmi důležitá pro náš střevní mikrobiom, a tak bychom toto výživné a zároveň chuťově výborné dochucovadlo měli určitě zařadit do našich jídelníčků.
Dnes miso pastu přidáme ke směsi z jáhel, tofu a mandlového másla, které dohromady vytváří neodolatelnou kombinaci. Zkuste sami!
Budeme potřebovat:
- 70 g jáhel
- 100 g tofu
- 1 lžíce miso pasty
- 50 ml rajčatové pasaty
- Cibule, mrkev
- Zelí
- Houby, květák
- Koření garam masala, sůl, pepř, sušený česnek
- Jarní cibulka
- 1 lžíce mandlového másla
- Mandle Zkokosu
Jáhly pořádně propláchneme, vložíme do vroucí neosolené vody a vaříme přibližně 15 minut.
Mezitím si na pánvi orestujeme na proužky nakrájenou cibuli s kořením garam masala. Když začne sklovatět a provoní celou kuchyň, přidáme k ní mrkev a po chvilce i zelí s květákem a houbami. Chvilku zeleninu ještě opékáme, poté podlijeme trochou vody a necháme 10 minut dusit, dokud není zelí uvařené. Směs průběžně promícháváme a podléváme, ale většinu času ji necháme dusit pod pokličkou.
Když je zelenina hotová, pokličku dáme pryč, aby se vypařil zbytek vody a mohli jsme k směsi přimíchat tofu a po chvilce i jáhly. Na závěr směs dochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem a sosem, který si jsme si připravili smícháním miso pasty, pasaty a mandlového másla.
Hotové jáhloto přendáme do oblíbené kokosové misky, dozdobíme nakrájenými mandlemi a jarní cibulkou a můžeme podávat! Nyní už jen uchopit kokosovou vidličku a dobrou chuť!