OSVĚŽUJÍCÍ VEGAN BRAMBOROVÝ SALÁT
Bramborový salát se bezprostředně pojí s obdobím Vánoc a zimy. Já osobně jsem si ale velmi oblíbila dělat ho celoročně – když do něj nepřidáme celou sklenici majonézy a dvě klobásy, může se totiž jednat o velmi lehké a osvěžující jídlo. Stačí si jen trochu pohrát se zvolenými ingrediencemi a držet se pravidla: Pokud zkombinuju dobré věci, výsledek musí být dobrý taky!
Budeme potřebovat:
- 0,5 kg brambor
- ¼ bulvového celeru (můžete použít i řapíkatý pro šťavnatost)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 3 lžíce hrášku
- Znojemské okurky + pár lžic laku
- Veganský bílý jogurt (neslazený)
- 1 lžička hořčice
- Koření: černá sůl, sůl, pepř, kurkuma, lahůdkové droždí
Jako první důkladně omyjeme brambory a celé je dáme vařit na 15 minut, aby se uvařily skrz na skrz. Kořenovou zeleninu oloupeme a buď ji vložíme k bramborám na posledních 10 minut, nebo ji necháme vařit v dalším hrnci.
Poté všechno scedíme a necháme vychladnout. Bramborám poté odstraníme slupku a nakrájíme se zeleninou (včetně okurek) na drobné kousky – osobně mám radši malinké kousky, ale mohou být i větší, prostě tak, jak to máš rád/a.
Nakrájenou zeleninu dáme do velké mísy, aby se nám dobře míchala. Posolíme (cca 2 lžičky soli), přidáme hrášek a můžeme přidat i pár lžic láku od okurek. Vše průběžně promícháváme.
Pak přidáme černou sůl, která nám zajistí aroma vajíček, pepř a kurkumu pro žloutkový efekt. Nakonec směs zalijeme 150 g bílého jogurtu a lžičkou hořčice.
A máme hotovo! Ideální je nechat salát odležet přes noc, ale samozřejmě je někdy těžké odolat! Servírovat ho můžeme i samotný v kokosové misce, protože je výborný sám o sobě. Kokosovou lžičku do ruky a můžeme jíst. Dobrou chuť!