QUINOA, BATÁT, TEMPEH, MANDLE
Znáš tempeh? Můžeš ho najít pod označením „javánské maso“, nenech se ale zmást, jedná se o vegetariánský výrobek, konkrétně fermentovanou sóju. Právě díky fermentaci se na tempehu tvoří probiotika, čímž pozitivně ovlivňuje náš střevní mikrobiom. Kromě toho se může pyšnit vysokým podílem bílkovin, což je jeden z důvodů, proč je ve vegetariánské kuchyni velmi oblíbený – ozvláštnit jím svůj jídelníček může však každý!
Tempeh v kombinaci s quinoou, batáty a mandlemi zKokosu je zážitek, o který bychom tě neradi připravili.
Budeme potřebovat:
- 80 g tempehu natural
- 150 g batáty
- 50 g žampiónů
- 50 g předvařené řepy
- 40 g avokáda
- 10 g mandlového másla
- 10 g mandlí
- 45 g quinoa
Makra: 70 S/26 T/30 B
Nejprve si necháme rozehřát troubu na 200 °C. Mezitím si podélně rozkrojíme batátu a ukrojenou stranou naspod ji položíme na plech s pečícím papírem. Pečeme ji nejdřív samotnou přibližně 10 minut. V tomto mezičase si nakrájíme houby a tempeh, které v míse promícháme s kořením a tamari omáčkou. Odděleně nakrájíme i řepu, jež dochutíme římským kmínem. Společně je pak přidáme k batátě a pečeme 20 minut na plný výkon. Na začátku těchto 20 minut si dáme vařit i quinou se skořicí, ke které v posledních 5 minutách přidáme hrášek a přes cedník necháme na páře změknout kadeřávek. Když máme všechny ingredience hotové, můžeme si naší Buddha bowl konečně seskládat!
Dospod dáme změklý kadeřávek, který promasírujeme s citrónem, bylinkami a avokádem. Na něj pak poklademe pečené batáty se zeleninou a tempehem, quinoou s hráškem a případně další čerstvou zeleninou dle chuti. Na závěr pak mísu doladíme mandlovým máslem a mandlemi Zkokosu. Teď nám už jen zbývá si ji vychutnat, ideálně s kokosovou vidličkou – dobrou chuť!