SLADKÝ HUMMUS
Znáš hummus? Pokud ne, nemusíš se lekat! Nejedná se o nic odpuzujícího. Je to řecký výraz pro českou cizrnu neboli římský hrách. Stejně tak je hummus ale i název pro slanou pomazánku, kde jsou hlavními ingrediencemi cizrna, tahini, olej a koření. Klasický hummus si společně přichystáme až příště, dnes jsem si připravila jeho sladkou verzi.
Cizrna má sama o sobě neutrální, mírně nasládlou chuť, a proto je k takovým experimentům jako dělaná.
Budeme potřebovat:
- ½ hrnku cizrny – vařené nebo z konzervy
- 1 lžíce tahini
- špetka soli
- 2 datle
- Pár lžic vody/rostlinného mléka
Pokud si chcete cizrnu podomácku uvařit, nejdřív ji nechte pár hodin (ideálně přes noc) namočit a poté uvařte buď podle návodu nebo 15 minut v tlakovém hrnci. Poté ji opláchněte a nechte odležet v lednici, aby zchladla.
V případě, že používáte konzervovanou cizrnu, důkladně ji propláchněte od slaného nálevu!
Nyní můžeme přistoupit k samotnému receptu. Do vysoké nádoby přemístíme cizrnu a přidáme k ní zbytek ingrediencí. S tekutinou to nepřehánějte, aby nebyl humus příliš tekutý. Pořádně promixujeme, aby nám vznikl krásně krémový krém. Ten přemístíme do kokosové misky, dozdobíme (třeba kakaovými boby) a je hotovo!
Hummus můžeme podávat buď samotný s kokosovou lžičkou nebo jím potřít pečivo či sladké brambory. Dobrou chuť!