SNĚHOVÁ OVESNÁ KAŠE S KARAMELIZOVANÝM BANÁNEM
Bílej kůň Martinovi letos zase vzal roha. Ale co, my si sníh umíme vyčarovat i bez něj. A tenhle se nám nerozpustí na kabátu, ale v puse. Mňam.
Správný bílkový sníh by měl být tak pevný, že nám nevypadne/nevyteče z mísy, pokud ji dáme „vzhůru nohama“. Nejlíp rovnou nad hlavu, to je pak jistotka. Tahle zázračná ingredience nám zaručí nadýchanou konzistenci. Ovesná kaše je pak lehká jako obláček a navíc s komplexní dávkou bílkovin!
Přesvědčte se sami, jak vám taková sněhová ovesná v kombinaci s kokosovým jogurtem a zkaramelizovaným banánem nabudí chuťové pohárky.
Budeme potřebovat
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- 200 ml mandlového mléka
- 1 – 2 bílky nebo 1 lžíce sušených bílků
- 1 lžička vanilkového aroma
- Sladidlo dle chuti (javorový sirup, stévie a další)
- ½ banánu
- Kokosový jogurt
- Mražené malinky
- Kokosové chipsy – ideální v příchutí Slaný karamel, ale lze použít i natural či jiný oblíbený topping
Jako první si připravíme pevný sníh, který si vyšleháme z bílků ve vysoké nádobě. Mezitím, co šleháme sníh, můžeme do hrnce nasypat ovesné vločky a nechat je minutku na sucho opražit na mírném plamenu. Poté přidáme špetku soli, promícháme a přilijeme dvojnásobné množství mléka, které případně můžeme dolít dle potřeby. Za občasného promíchání je necháme vařit cca 5 minut.
Kromě kaše si začneme připravovat i karamelizovaný banán, jehož příprava je opravdu jednoduchá. Banán nakrájíme na kolečka, poklademe je na nepřilnavou pánev a necháme je z každé strany 4 minuty opékat. Hotová kolečka poznáme podle toho, že jsou ze stran dohněda opražená a pouští kolem sebe lahodný karamel.
Po 5 minutách, kdy se nám vaří kaše, do ní konečně přidáme i vyšlehaný sníh. Plamen ztlumíme a opatrně ho vmícháváme do kaše, dokud se nám nevytvoří krásně nadýchaná konzistence. Nakonec ji dochutíme vanilkovým aroma a sladidlem.
Kaši servírujeme v kokosové misce, dozdobíme zkaramelizovaným banánem, malinami, kokosovým jogurtem a kokosovými chipsy. Dobrou chuť!