STUDENÝ TĚSTOVINOVÝ SALÁT
Za okny se probouzí podzim, je čas oběda a ty nevíš, co si dát? Pokud máš chuť na něco lehkého a studeného, co nezabere hodiny v kuchyni, tenhle recept je přesně pro tebe.
Těstovinové saláty se můžou zdát jako těžká jídla, obzvlášť pokud jsou plné majonézy. V tomto případě jsme ale mléčné výrobky úplně obešli – hlavními ingrediencemi, které nám pomůžou k lahodnému dresinku, jsou totiž tahini a lahůdkové droždí vmíchané do domácího rajčatového sosu.
Skvělým bonusem je, že v tomto receptu ušpiníte minimum nádobí a jídlo je hotové do 10 minut!
Budeme potřebovat:
- 1 hrnek oblíbených těstovin – zde cizrnové
- 1 rajče
- Pár hlaviček brokolice
- 1 lžíce tahini
- Citronová šťáva
- Lahůdkové droždí
- Sušený česnek, petržel
Na rajče si z vrchu vykrojíme křížek a brokolici si nakrájíme na menší kousky. Společně je dáme do hrnce a necháme vařit. Po 3 minutách od bodu varu do hrnce přidáme těstoviny a necháme vařit dalších 5 minut (já použila cizrnové, které se vaří chvilku, pokud používáte pšeničné, vařte těstoviny se zeleninou rovnou celých 10 minut).
Poté, co se nám potraviny dovaří, je scedíme a propláchneme studenou vodou. Odebereme rajče, které si díky křížku navrchu snadno oloupeme a zbavíme tak slupky. Dáme ho do misky a vidličkou rozmačkáme – to bude základ naší omáčky. K rajčeti pak přidáme tahini, šťávu z ½ citrónu, lahůdkové droždí, sušený česnek a petrželku (samozřejmě nezapomínáme na sůl a pepř). Vše pořádně promícháme, měl by nám vzniknout krémový dresink.
V závěru k dresinku přidáme uvařené těstoviny s brokolicí a máme hotovo. Servírujeme v kokosové misce s kokosovou vidličkou. Dobrou chuť!