ŽAMPIONOVO-ŠPENÁTOVÉ RISOTTO
Risotto aneb tradiční italské jídlo, jehož charakteristickým znakem je typ kulatozrnné rýže a velmi krémová konzistence. A právě kombinace žampiónů, česneku a špenátu je jedna z těch nejpopulárnějších.
Původní recepturu jsme v tomto receptu sice nedodrželi, ale přesto vznikl neodolatelně krémový pokrm s výraznou chutí, která uspokojí nejen žaludek, ale i chuťové buňky. Přesvědč se sám/a!
Budeme potřebovat:
- 1 hrnek kulatozrnné rýže na rizoto
- 2 hrnky zeleninového vývaru (osolený)
- 1 hrnek žampiónů
- 1 hrnek špenátu
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- Tofu
- Olivový olej
- Sůl, pepř
Do hluboké pánve si dáme rozehřát kapku oleje a zprudka na něm opečeme nakrájené plátky česneku se žampiony a tofu. Po 4 minutách, kdy máme směs opečenou do zlatova, přidáme na pánev orestovat rýži, kterou po chvilce zalijeme vývarem tak, aby byla rýže ponořená. Rizoto za občasného míchání vaříme 15 minut a průběžně doléváme vývarem, aby bylo stále dostatečně ponořené. Na závěr rizoto zakápneme sójovou omáčkou, dle chuti osolíme či opepříme. Před posledním zamícháním zasypeme lahůdkovým droždím a přidáme čerstvý špenát, který nám během chvilky zmenší objem.
Hotové rizoto přemístíme do oblíbené kokosové misky, chopíme se kokosového příboru a můžeme podávat. Dobrou chuť!